香港天氣資訊中心討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 會員 | 統計 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

投票標題: 「強烈季候風影響下」應該停工停課嗎?  (單選) [參與投票的會員]
應該   25 (30.12%)
不應該   53 (63.86%)
不知到   5 (6.02%)

上一主題 下一主題
 115  1/6  1  2  3  4  5  6  > 

標題: 「強烈季候風影響下」應該停工停課嗎?  

JohnYeung
討論區管理員

UID 70
精華 0
積分 1129
帖子 142
閱讀權限 255
註冊 2006-6-23
狀態 離線
「強烈季候風影響下」應該停工停課嗎?

在熱帶氣旋與大陸性反氣旋共同構成的氣壓梯度下
即使熱帶氣旋在老遠之外,華南也可能受強風甚至烈風影響
只是在東北季候風的主導下,香港的天氣也是乾吹風的,天可以放晴
個人認為這情況下出黑球而不出熱帶氣旋警告訊號也無可厚非

現在的問題只是強烈季候風信號常被市民莫視
其實強烈季候風也是定義本港因強烈季候風影響而受到強風或以上風力影響
問題是,熱帶氣旋影響下本港橫風橫雨,而強烈季候風影響下則只有乾吹的份兒
但強風的破壞力又的確不容忽視,當說到應否停工停課時
我覺得也很難取捨呢...

我的追風網站 / 免費用軟體 / 好好戀愛
2007-10-5 15:18#1
查看資料  訪問主頁  Blog  發短消息  頂部

維克托
熱帶擾動

UID 173
精華 0
積分 5
帖子 5
閱讀權限 10
註冊 2006-7-17
狀態 離線
我認為視乎風力去到咩程度,
如果係強風程度的話, 除非好似今次咁,
加埋熱帶氣旋影響而出現強烈陣風+狂風驟雨,
我先覺得要宣佈幼稚園停課~

如果係離岸普遍地區持續吹烈風或以上程度風力時,
我覺得要停工+停課了(不論有沒有受熱帶氣旋雙重影響)~
因為呢個時候應該會有好多渡輪要停航........而且街外都會有招牌/大樹吹到倒下~
2007-10-5 16:04#2
查看資料  發短消息  頂部

angles1994
強烈熱帶風暴
hi ~

UID 1180
精華 0
積分 898
帖子 665
閱讀權限 40
註冊 2007-8-7
狀態 離線
好難一概而論, 如果一般季侯風, 達強風情況的就唔駛停工停課,
但係如果係溫帶氣旋或一些強雨帶, 可能達烈風甚至暴風,咁又駛唔駛停課?

一齊努力啦!
2007-10-5 16:13#3

ktp11531
版主

UID 50
精華 0
積分 668
帖子 355
閱讀權限 100
註冊 2006-6-17
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 angles1994 於 2007-10-5 16:13 發表
好難一概而論, 如果一般季侯風, 達強風情況的就唔駛停工停課,
但係如果係溫帶氣旋或一些強雨帶, 可能達烈風甚至暴風,咁又駛唔駛停課?
溫帶氣旋影響香港的例子頗少
而冬天甚少有強雨帶出現

凱兄打錯字了-不知

全球氣旋擾動監測中心
2007-10-5 17:13#4

版主
The Addicks

UID 91
精華 0
積分 1758
帖子 514
閱讀權限 100
註冊 2006-6-27
來自 Molde
狀態 離線
強雨帶及溫帶氣旋不能納入為談吧
風勢持不能持續一段長時間

小弟有一建議
就是把現行的強烈季候風信號統一為強風警告
把強雨帶所帶來的瞬間陣風納入警告範團
並加強宣傳

看到那些所謂氣象討論地帶,原來只是一個質素差勁的灌水區
我知道我要做的,就是要維持 WIC 討論區的質素
貴精不貴多,不被低質素污染,這才是可貴

我的聯絡方法
e-mail : olepoon@weather.com.hk
MSN : 恕不公開
Facebook:恕不公開
2007-10-5 17:24#5
查看資料  Blog  發短消息  頂部

@why@
熱帶擾動

UID 1338
精華 0
積分 29
帖子 29
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 angles1994 於 043131p://04k17 16:13 發表
其實香港有比溫帶氣旋吹襲過咩?
2007-10-5 17:31#6

版主
The Addicks

UID 91
精華 0
積分 1758
帖子 514
閱讀權限 100
來自 Molde
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 @why@ 於 2007-10-5 17:31 發表

其實香港有比溫帶氣旋吹襲過咩?

但少及不明顯

我的聯絡方法
e-mail : olepoon@weather.com.hk
2007-10-5 17:34#7

版主
The Addicks

UID 91
精華 0
積分 1758
帖子 514
閱讀權限 100
來自 Molde
狀態 離線
補上一次溫帶氣旋影響香港的分析

http://weather.com.hk/discus/read.asp?mid=931

我的聯絡方法
2007-10-5 17:44#8

香港地圖
熱帶低氣壓

UID 96
精華 0
積分 57
帖子 64
閱讀權限 20
狀態 離線
我認為在不少市民漠視各天氣警告之定義及其責任下,如這也停工停課的話,不但令金融市場受影響,而且表面上令更多市民因獲額外假期而四出逛街,到戲院看戲,上酒家享受家庭樂,刺激香港零售及餐飲業經濟;實際上他們可會想到在街上的潛在危險?
尤其有部份特意到海灘衝浪以挑戰自我能力,與大自然搏鬥,令泳灘救生員及緊急救援人員增加工作量去冒險拯救而事後卻不領情的...
他們有否想到冒險拯救他們的人員及其家屬感受?

約十年前在天文台發出八號或以上的熱帶氣旋警告信號下,我不覺得在旺角等主要購物街道上的零售業,戲院,酒家仍生意滔滔,莫非近年因渠務處改善旺角區排雨系統,令旺角水浸情況改善,減輕對商戶造成的損失及減少令市民可能受水浸影響而受傷的機會,造成市民更方便利用天文台所'給予'的'假期'四出購物玩樂?

問題或可引伸至分區暴雨警告,水浸警告等的實測,預測或可會持續一段時間等,既然在執行上問題多多,倒不如不變應萬變
只要天文台把各項警告信號定義作清晰界定並更盡力向市民宣傳,及背後暗藏的責任問題就是.

2007-10-5 18:10#9

pk572
熱帶風暴

UID 1049
精華 0
積分 184
帖子 163
閱讀權限 30
註冊 2007-7-9
狀態 離線
不如將熱帶氣旋警告改制,只要風力達標,不論甚麼天氣系統都能發出警告?

版主按:私人交涉請善用 PM 功能,多謝合作

2007-10-5 18:30#10

@why@
熱帶擾動

UID 1338
精華 0
積分 29
帖子 29
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pk572 於 063131p://06k25 18:30 發表
不如將熱帶氣旋警告改制,只要風力達標,不論甚麼天氣系統都能發出警告?
其實咁都可行(但會唔會冬天東北季成日都會達標?)

2007-10-5 18:32#11

pk572
熱帶風暴

UID 1049
精華 0
積分 184
帖子 163
閱讀權限 30
註冊 2007-7-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 @why@ 於 2007-10-5 18:32 發表

另外,我用咩名唔關你事,不要再扮管理員啦
我覺得冬天多數只會達到強風的標準,如果真的達到烈風警告的水平當然要發警告了…

2007-10-5 18:37#12

@why@
熱帶擾動

UID 1338
精華 0
積分 29
帖子 29
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pk572 於 063131p://06k20 18:37 發表

我覺得冬天多數只會達到強風的標準,如果真的達到烈風警告的水平當然要發警告了…

另外,不論是否與我有關,請尊重一下自己
係既話,天文台又做多好多野~

另外,我用咩名真係唔關你事囉,關尊重自己咩事?
2007-10-5 18:45#13

pk572
熱帶風暴

UID 1049
精華 0
積分 184
帖子 163
閱讀權限 30
註冊 2007-7-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 @why@ 於 2007-10-5 18:45 發表

係既話,天文台又做多好多野~

另外,我用咩名真係唔關你事囉,關尊重自己咩事?
一個官方氣象部門,多工作是正常

2007-10-5 18:53#14

STY
熱帶風暴

UID 168
精華 0
積分 410
帖子 405
閱讀權限 30
註冊 2006-7-15
狀態 離線
不應該,因為經驗告訴我們,單憑季候風的力量,根本不可能令本港出現8號風球時的風力(3號也很勉強)

如果真有季候風真的能令本港普遍吹強風甚至烈風,那肯定是熱帶氣旋有份參與影響,這時就應該改發熱帶氣旋警告,而不能再用強烈季候風訊號了.

2007-10-5 20:57#15

tyds (TD)
熱帶風暴

UID 1387
精華 0
積分 395
帖子 229
閱讀權限 30
註冊 2007-9-29
來自 元朗
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 @why@ 於 2007-10-5 18:32 發表

另外,我用咩名唔關你事,不要再扮管理員啦
其實你們可以在名字前再加字
那麼問題可以解決
從我第一天看討論區到現在成為會員
每次都見你們鬧交(這個討論區每個人都可以睇)
被各位睇見真的笑大個口及影響討論區質素

上面所說的是不想你們因少事鬧交
不是批評兩位請見諒

版主按:請勿離題,如對個別用戶有意見請 PM 或直接向管理員報告,多謝合作

2007-10-6 01:40#16

JohnYeung
討論區管理員

UID 70
精華 0
積分 1129
帖子 142
閱讀權限 255
註冊 2006-6-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 香港地圖 於 2007-10-5 18:10 發表
我認為在不少市民漠視各天氣警告之定義及其責任下,如這也停工停課的話,不但令金融市場受影響,而且表面上令更多市民因獲額外假期而四出逛街,到戲院看戲,上酒家享受家庭樂,刺激香港零售及餐飲業經濟;實際上他們可會 ...
其實睇返最近一次八號波,我見到旺角街頭都算靜左好多了
其實市民八號波返歸避風個意識好似已經好左
希望以後可以越來越進步~

說回正題

其實我諗,如果可以將強烈季候風信號都分成強風級別或烈風級別既警告,
咁都可以起吹烈風時停工停課,因為烈風既危險始終係不容置疑

不過咁分既話..大家認為會有何技術問題要考慮呢?

我的追風網站 / 免費用軟體 / 好好戀愛
2007-10-6 13:58#17

紫琪 (kayi )
熱帶風暴

UID 1284
精華 0
積分 325
帖子 296
閱讀權限 30
註冊 2007-8-16
來自 大埔,大圍
狀態 離線
其實打緊黑波個幾曰我都要番學,
可能我太輕,差d吹走左,
如果d幼稚園學生就仲危險,
上次先見到有個大約4歲既小朋友,
係門口玩,冇屋企人理佢,
d風就係咁吹中佢,
吹到佢撞到個門,
其實唔只要停工停課,
係要令人明白掛黑波個陣既風力.
有可能勁過打風,
好多人都唔理解,
以為冇乜野

a new school!
a new begining!
2007-10-6 14:48#18
查看資料  發短消息  ICQ 狀態  Yahoo!  頂部

STY
熱帶風暴

UID 168
精華 0
積分 410
帖子 405
閱讀權限 30
註冊 2006-7-15
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 紫琪 於 2007-10-6 14:48 發表
其實打緊黑波個幾曰我都要番學,
可能我太輕,差d吹走左,
如果d幼稚園學生就仲危險,
上次先見到有個大約4歲既小朋友,
係門口玩,冇屋企人理佢,
d風就係咁吹中佢,
吹到佢撞到個門,
其實唔只要停工停課,
係要令 ...
黑球風力比打風更厲害的原因大概只有一個,就是當時根本正在打風
2007-10-6 15:50#19

紫琪 (kayi )
熱帶風暴

UID 1284
精華 0
積分 325
帖子 296
閱讀權限 30
註冊 2007-8-16
來自 大埔,大圍
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 STY 於 2007-10-6 15:50 發表

黑球風力比打風更厲害的原因大概只有一個,就是當時根本正在打風
同意,
基本上,好多人當黑球唔係度,
記得我小時候,打黑球都唔理,
個時都蠻大風,
個時我媽咪比我係門口玩,

我媽咪話過,
有一次黑球比左我出去玩,
點知有黑球+一號波就拉我番屋企
請問有冇試過又黑球又一號波

a new school!
a new begining!
2007-10-6 17:08#20
查看資料  發短消息  ICQ 狀態  Yahoo!  頂部
 115  1/6  1  2  3  4  5  6  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  

本论坛支付平台由支付宝提供
携手打造安全诚信的交易社区   Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2018-12-16 09:30 清除 Cookies - 聯繫我們 - - Archiver